lördag 27 juli 2013

Huden #3 - kosten


En sund kost är A och O för en frisk kropp och hud. Här kommer lite tips och trix om vad man bör (och inte bör äta).

Först vill jag återigen påminna om att åldrande är en ynnest som inte tilldelas alla. För det andra är åldrande något som till viss del bestäms av våra gener, som tyvärr inte går att påverka. *vinkar sorgset till de fasta låren, de lockiga håret och de långa ögonfransarna jag aldrig kommer att få*. För det tredje så är bantning kass för din hud. Genom bantning, svält, dieter utarmas kroppen på viktiga näringsämnen. Därför, om man vill, är en livsstilsförändring more of a smart move för kroppen, knoppen och själen. Bra, riktigt mat som lagats av dig och innehåller grymma ingredienser. Där en receptet till din hudvårds framgång! Ät bra protein, nyttiga fetter, långsamma kolhydrater, antioxidanter, vitaminer och mineraler.

Protein
Protein bidrar till nybildning av kollagen - wohoo! Till bra protein räknas ägg, fet fisk som innehåller omega-3, kyckling, yoghurt, magra mejeriprodukter och (som enda vegetariska proteinkälla som innehåller aminosyror) sojabönan. Men rött kött då? Kött innehåller förvisso bra proteiner men även mättat fett som kan stimulera inflammation.

Antioxidanter
ORAC (oxygen radical absorbance capacity) är det vanligaste måttet för att mäta ett födoämnes förmåga att skydda mot fria syreradikaler. Riktiga hits är 70% choklad, katrinplommon, blåbär, russin, granatäpple, grönkål och jordgubbar. Vad har vi lärt oss nu? Jo att en smoothie på osötad yoghurt och massa frukt är således en riktigt protein och antioxidant bomb som bara gör dig gott! Andra källor till antioxidanter är allt grönt. Grönt? Jo faktiskt, klorofyll, som gör gröna bladgrönsaker gröna, bidrar tillcellförnyelsen och själva grönsaken är fylld av antioxidanter. Dekorera din mat med basilika, spenat, ruccola osv så var den biffen klar!

Vitamin A
Äggula, lax, morötter och spenat innehåller vitamin A som bidrar till cellförnyelsen och reglerar talgkörtlarna.

Vitamin C
Vitamin C bidrar till mindre torr hud och färre rynkor. Kroppen kan inte bilda vitamin C utan det måste man få i sig genom maten man äter. Frukt, bär och grönt innehåller vitamin C.

Vitamin E
Avokado, avokado, avokado! Vitamin E håller huden fuktig och ser till att cellen fungerar optimalt och skyddar dess inre. Vitamin E har även en antiinflammatorisk effekt och motverkar nedbrytning av kollagen. OM du, som jag, inte gillar avokado särskilt mycket *skäms i hörnet med skamstruten på* kan man äta nötter, blåbär, olivolja eller kiwi.

UNDVIK
Friterad mat, snabbmat, snabba kolhydrater, grillad eller hårt stekt mat, läsk, alkohol!

Ja, sen finns det ju en hel vetenskap om bra och långsamma kolhydrater, rätt fetter och så vidare. Men jag ville i detta inlägg mest peppa för vissa typer av födoämnen som är sådär kanon för huden. Återigen, jag är inte dietist utan delar bara med mig av sånt som funkar för mig blandat med lite allmänt vett.

4 kommentarer:

 1. Svar
  1. tack hjärtat! vill dela med mig av sådant som inspirerar mig själv också!

   Radera
 2. Det här inlägget gillar jag, är sjukt intresserad av kost och att få det goda både inifrån och ut. Me like!

  SvaraRadera
  Svar
  1. tack gumman! jag håller med dig! inifrån och ut. Man måste få med helheten! ingen kräm i världen kan uppbåda sund hy om allt annat är skit.

   Radera