torsdag 25 juli 2013

Huden #2 - Hudens åldrande

Diane von Furstenberg - snacka om att age with grace!
Att bli äldre är en ynnest. I den hysteriska jakten efter evig ungdom glömmer vi bort att åldrande kommer på köpet om man samtidigt vill få leva ett långt och innehållsrikt liv. Att åldras är en ynnest! Men, dagens inlägg om huden kommer ändå adressera området "hud som åldras". För det går att motverka ett alltför drastiskt åldrande. Dock måste man även minnas att mycket ligger i de gener som man blivit tilldelad i livets början. Hudens åldrande består således både av genetiska faktorer och andra livsstilsval. En, hmm vad ska jag kalla det, "rundhet" spelar också roll. Jag är av den runda kategorin och därmed ett fylligare ansikte vilket fyller ut eventuella rynkor. Ju äldre man blir desto mer solklart blir valet: fat ass - no wrinkles or skinny ass - wrinkles!

När man åldras avtar cellförnyelsen långsamt, huden blir torrare och runnare, fina linjer träder fram och pigmentfläckar visas. Kollagen och elastin, som håller huden smidig, spänstig och elastisk, minskar. Runt 30-års ålder spelar livsstil stor roll för hur huden utvecklas. En stor solexponering, att sola överdrivet utan solskydd, leder till hudens första tecken på åldrande syns i tidigare ålder. Detta gäller även om man solar ofta i solarium. Solen orsakar skador i huden som kallas photoaging. Dessa skador beräknas stå för 80 % av hudens förtidiga åldrande. Överdrivet solande kan leda till sk. "läderhud", vilket är en förtjockning av huden. Andra solskador är pigmentfläckar, ytliga blodkärl i ansiktet, förstorade porer och framförallt hudcancer.

Andra yttre faktorer som påverkar hudens åldrande, och även faktorer som vi kan göra något åt, är rökning, alkohol, stress, kost och motion. Genom att sluta med vissa och börja med andra kan du ge just din hud bästa möjliga förutsättningar. Jag dricker ingen alkohol överhuvudtaget och röker ej heller. Jag påverkas inte så mycket av stress utan håller mig oftast ganska lugn. Däremot försöker jag verkligen bli en fena på bra kost och regelbunden motion.

Antioxidanter
Ofta marknadsförs produkter som "fullproppade med antioxidanter". Vilket är kanon. Men det är nog många därute som inte riktigt vet varför antioxidanter i hudvård är bra för oss. När kroppen tar upp syre skapas en biprodukt som heter fria syreradikaler. Detta är en syremolekyl som inte har någon elektron. Den vill då stjäla en elektron från något annant organ i kroppen, vilket på sikt kan leda till olika skador och sjukdomar. Antioxidanter är molekyler som har extra elektroner. Genom att äta kost med mycket antioxidanter, som tomater, eller använda hudvård som tillför antioxidanter kan man skydda huden och kroppen från de fria syreradikalerna. Så nu vet du varför antioxidanter är kanon. Dock vill jag slå ett slag för att äta dem och använda hudvård som ett komplement, snarare än äta skit och tro att krämen ska göra underverk. För nej du, så lätt kommer man inte undan. Kosten är den stora grundbulten i en frisk hud!

Kollagenproduktion
Vår kollagennivå påverkas av olika faktorer, de naturliga åldrandet är en faktor men även solning, stress, minskade östrogennivåer, för mycket socker och snabba kolhydrater spelar roll.  En god tillförsel av protein och vitaminer stimulerar kollagenproduktionen. Genom att äta en kost med mycket antioxidanter motverkar du även att fria syreradikaler bryter ner kollagen. Kom ihåg att solskydd skyddar huden från UV-ljus, som är en bov som kan skada kollagenet.

Ska vi då aldrig vara i solen? Jo, självklart! Solljus ger oss D-vitamin som är en mycket viktigt vitamin för kroppen. Solljuset medför många positiva egenskaper så man ska visst vara mycket i solen och ute när det är ljust. Men man ska INTE bränna sig och man ska akta sig för UV-strålarna.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar