måndag 10 augusti 2015

Vansinnesdåd och mörker

Det är med stor fasa jag läser tidningen på sistone och just nu sitter jag och inväntar den livesända presskonferensen från vad som tros vara ett vansinnesdåd. En knivattack på IKEA med två döda i varuhuset och en allvarligt skadad. Detta är Sverige och det är en skrämmande värld vi lever i. Dock är vansinnesdåd av denna typ ytterst ovanligt. Vad som är mer vanligt är att män mördar kvinnor. Under sommaren mördas en ung Lisa Holm på väg hem från jobbet på fiket och en ung kvinna mördas när hon tar sin joggingrunda en tidig sommarkväll. Som brottmålsjurist vet jag att det väldigt ofta är så att media bara har en begränsad bild, men som likväl sprids. Och det är viktigt att inte gå händelserna i förväg innan alla detaljer är på plats. Men faktum kvarstår, kvinnor i Sverige lever i ett fängelse. Ha alltid pengar till taxi, följ alltid din väninna hem, ring din pojkvän när du sneddar genom parken och bli för guds skull inte för full. Polisen uppmanar nu kvinnor att inte jogga med hörlurar i och jag förstår vad de menar men samtidigt blir det så otroligt fel. Det blir kvinnans ansvar att se till att hon varken blir våldtagen eller mördad. Det är aldrig mannens ansvar att se till att han varken våldtar eller har ihjäl någon. Jag ser bara en enda lösning och det är att alla män tar sitt ansvar. Det räcker inte att bara vara the good guy. Det gäller att alltid bita ifrån när killkompisen fäller en sexistisk kommentar, män bör äga ordet feminist, män borde ha ett mycket större intresse att förkovra sig i genusvetenskap och faktiskt inse att deras engagemang spelar roll. Stor roll. Det räcker inte att som man säga "men jag har aldrig våldtagit någon" för det ger inte frikort att inte delta i denna oerhört viktiga kamp. 

För en sak är säker, män står för våldet i vårt samhälle och därmed är det enbart män som kan begränsa mängden våld. 

2 kommentarer:

 1. Så är det och med fyra döttar fasar jag lite för att lära dem växa upp i denna hårda värld. Jag ska läsa en kurs i höst mot LTU, Genus litteratur och makten i media. ska bli spännande!
  Genusvetenskapliga litteraturanalyser, red. Åsa Arping och Anna Nordenstam, rev. uppl. Lund 2011, ISBN: 97 8-91-44-06026-2 (valda delar)
  Forslid, Torbjörn, Varför män? Om manlighet i litteraturen, Stockholm 2006, ISBN: 91-7203-795-4. (valda delar)
  Jarlbro, Gunilla, Medier, Genus och makt, Lund 2006, ISBN: 91-44-03823-2.
  Lykke, Nina. Genusforskning – en guide till feministisk teori, metodologi och skrift, Stockholm, 2009, ISBN: 978-91-47-09374-8. (valda delar)
  Rosenberg, Tiina, Queerfeministisk agenda, Stockholm 2003, ISBN: 91-7389-140-1. (valda delar)
  Du har ingen av dess eller har rentav läst dem!

  SvaraRadera
  Svar
  1. hej! åh vad skoj att du ska läsa det! det kommer verkligen gynna ig och framförallt dina döttrar! jag har faktiskt inte läst något av det. Men samtliga böcker hamnar på min att läsa lista! sen kan vi ju diskutera dem! =) Virtuell bokklubb! i love it!

   Radera