måndag 10 november 2014

När alla unga mår dåligt

Detta armband är så otroligt speciellt för mig. Designern är Sophie by Sophie och för vart armband som säljs skänker designern 100 kronor till Childhood foundation. Sådant gillar jag. Conscious shopping. Var kula på armbandet är i en egen färg och var färg symboliserar en av artiklarna i barnkonventionen. Det kändes passande för mig som dels ska bli mamma (dör) och dels har mycket barnärenden på jobbet. 

Men det jag ville skriva om idag är en sak jag hörde på radio i morse. En ny undersökning visar att samhällsstrukturen helt ändrats och numera mår ungdomar sämre generellt än äldre. För var det alltid de äldre som levde med oro, nu är det de unga som lider av oro och ångest. Jag finner detta så oerhört sorgligt. Tänk alla dessa ungdomar som så tidigt i livet börjar lida. Jag är dock inte det minsta förvånad. Även jag hade en svår tid i tonåren, men var ändå skonad från mycket. Utseendehetsen fanns, men inte alls i samma utsträckning. Sen tänker jag på den hets ungdomarna utsätts för genom sociala medier med näthat, hämndporr, vikthets och oavbrutna impulser som talar om att inget är good enough. 

Jag tänker mycket på åt vilket håll utvecklingen ska gå. Hur kommer det för krypis när hen är tonåring? Vad kan jag som förälder göra? Jag föreställer mig att nyckeln är att alltid, ofta och regelbundet prata om barnets värld och vad som sker i den.

Ni som har barn, hur resonerar kring de här frågorna om tex sociala medier, näthat och vikt- och utseendehets?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar